Blog Detayı

www.gokalphukuk.com.tr

Özel Öğretim Kurumları Ücretlerinin Belirlenmesi

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI ÜCRETLERİNİN BELİRLENMESİ

 

Özel Öğretim Kurumları kapsamı mevzuatta “Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim yabancı, azınlık ve özel eğitim okulları, milletlerarası özel öğretim kurumları, çeşitli kursları, özel öğretim kursları, sosyal etkinlik merkezleri, özel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşları, motorlu taşıt sürücüleri kursları, iş makineleri sürücü eğitim kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumları” olarak tanımlanmıştır.

 

Son yıllarda özel öğretim kurumları tarafından yıllık öğretim bedeli oldukça yüksek belirlenmekte, farklı adlar altında ek ödemeler talep edilmektedir. Bu durum özellikle okul çağında çocukları olan velileri oldukça zor durumda bırakmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ve düzenlemeler ile özel öğretim kurumları bedellerinin belirlenmesinde bir takım sınırlamalar getirilmiştir.

 

Buna göre kurumlar her yıl en geç mayıs ayının sonuna kadar, gelecek dönem için alınacak olan öğrenim ve diğer ücretleri Milli Eğitim Bakanlığı’na bildirmek ve ilan etmek zorundadır. Kurumların, bildirmiş oldukları bu ücretin üzerinden herhangi bir bedel talep etmesi mümkün değildir. Bildirilen bu ücret üst sınır olup, okullar tarafından %50’ye varan indirim uygulanabilir. Okullarda görev yapan personellerin çocuklarına ise %50 üzerinde dahi indirim yapılması mümkündür. Kayıt yaptırmadan önce okullar tarafından MEB’na bildirilen ücretin sorulması, velilerde ücretler açısından oluşabilecek tereddüdü gidermek açısından önem arz edecektir.

 

Yine okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınır ve bu ücretlere bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama (TÜFE/2)+5 oranından fazla artış yapılamaz.

 

Kurumlarda yemek, kahvaltı, servis, pansiyon/yatakhane, kitap/kırtasiye, kıyafet, etüt ve benzeri hizmetlerden yararlanmak isteyen öğrenci ve kursiyerlerden alınacak ücretler ayrı ayrı belirlenerek mayıs ayının sonuna kadar ilan edilir. İlan edilen bu bedeller üzerinde bir bedel tahsil edilmesi ya da bu ilanlar yapılmadan önce bedel tahsili mevzuata aykırılık teşkil edecektir. Ayrıca yukarıda belirtilmiş olan hizmetlerin alınması hususunda velilerin zorlanması da mümkün değildir. Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bu hizmetlerden ancak talep eden veliler faydalanır.

 

Sözleşmenin imzası sırasında ise okullar tarafından talep edilen bedellerin hangi alacak kalemine ilişkin olduğunun net bir şekilde belirtilmesi istenilmelidir. Bu şekilde alınan bedellerin denetimi sağlanacağı gibi, iade ya da cayma halinde talep edilebilir miktarların da tespiti netlik kazanabilecektir.

 

YASAL SINIR ÜZERİNDEKİ BEDELLER NASIL İADE ALINABİLİR ?

Bu yasal sınırlar gözetilmeksizin ilan edilen bedelden fazla bir tahsilat talep edilmesi halinde, velililerin mağdur olmaması adına ödeme yapar iken dekont ya da ödeme belgesine “ihtirazı kayıtlı” şerhini düşmelidir. Akabinde aşağıda detaylı olarak açıklanacağı üzere tüketici hakem heyeti ya da mahkemeye başvuru yaparak haksız ödenen bedellerin iadesi istenilebilir.

 

KAYIT YAPTIRDIKTAN SONRA CAYMA MÜMKÜN MÜ ?

Okullara kayıt yaptırılması halinde her zaman caymak mümkündür. Cayma halinde alınacak olan bedel iadesine ilişkin yönetmelikte açık düzenleme bulunmaktadır. buna göre kurumlara kaydolan öğrenci ve kursiyerlerden; öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan, sınavla öğrenci alan resmi okulların 9 uncu sınıflarına kayıt yaptırdığını belgelendirenler hariç, okuldan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.  

Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.

Öğretime başladıktan sonra ayrılan öğrenci veya kursiyerlerden alınacak ücret kurumun öğrenim ücretinden fazla olamayacaktır.

Kurumlardan ayrılan öğrenci/kursiyerlerin ücret iadeleri ayrılış tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde yapılır.

 

HAKEM HEYETİNE VEYA MAHKEMEYE BAŞVURU USULÜ NEDİR ?

 

Gerek yasal sınırlar üzerinde bedel tahsil edilmesi gerekse cayma halinde alınması gereken ücret iadelerine ilişkin tüketici hakem heyetine ya da mahkemeye başvurmak mümkündür. 2024 yılı itibari ile 104.000TL ve altındaki uyuşmazlıklarda öncelikli olarak İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetine Başvuru zorunludur. Hakem heyetine başvuru yapılmaksızın doğrudan dava açılamayacaktır.

 

Tüketicinin ikametin bulunduğu yerdeki kaymakamlığa, İl Ticaret Bakanlığı İl Tüketici Hakem Heyetine fiziken verilecek bir dilekçe hakem heyetine başvuru yapılması mümkün olduğu gibi, kişiler E-devlet üzerinden (Tübis) de online olarak başvurularını gerçekleştirebilecektir. Başvuru sırasında uyuşmazlığa ilişkin gerekli tüm belgelerin ibraz edilmesi ve detaylı açıklamaların yapılması inceleme açısından önemlidir. Tüketici hakem heyeti tarafından başvurunun reddi ya da kabulü şeklinde karar verilmektedir. Bu karara karşı da taraflar 15 gün içerisinde kararın iptali hususunda dava açabilecektir. 


ÖNCEKİ BLOG   SONRAKİ BLOG