Blog Detayı

www.gokalphukuk.com.tr

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ VE TÜKETİCİNİN HAKLARI

Paket Tur Sözleşmeleri ve Tüketicinin Hakları

Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği 14.01.2015 tarihinden Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir. Düzenlemeye göre Paket Tur Sözleşmesi “Paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden en az ikisinin birlikte, her şeyin dâhil olduğu fiyatla satıldığı veya satımının vaat edildiği ve hizmetin yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsadığı veya gecelik konaklamayı içerdiği sözleşmeleri” ifade etmektedir.

Yönetmelik hükmü doğrultusunda incelendiğinde 24 saatten az olan turlar bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

Paket tur olarak nitelendirilmesi için “ulaştırma, konaklama ve başka turizm hizmetlerinden ez an ikisini” içermesi gerekmektedir. Dolayısı ile sadece konaklama hizmeti sağlayan otel rezervasyonları bu yönetmelik kapsamı dışındadır. Başka turizm hizmetine rehberlik hizmeti, spor faaliyetlerinin izlettirilmesi, kültürel, tarihi yerlerin gezilmesi gibi örnekler verilebilir.  

Broşür verilmesi ve sözleşme yapma zorunluluğu.

Paket tur sağlayıcısı tarafından katılımcılara broşür verilmesi zorunludur. Söz konusu broşürde, vergiler dahil toplam tutar, ön ödeme miktarı, kalan bedelin nasıl ödeneceği bildirilmek zorundadır. Bunun yanı sıra aşağıdaki konulara da broşürde yer verilmesi gerekmektedir.

a) Yolculuğun başlangıç ve bitiş tarihi ile yeri.

b) Kullanılan ulaşım araçlarının türü ile yolculuğun sınıfı, hareket ve dönüş tarihleri, saatleri ve yerleri.

c) Konaklama tarihleri de belirtilerek konaklamanın türü, yeri, nitelikleri, sınıfı ve bu sınıflandırma Türkiye’de uygulanandan farklı ise bu farklılığa ilişkin uyarı.

ç) Yemek planı.

d) Yolculukta izlenecek güzergâh.

e) Paket turun özelliklerine uygun olarak pasaport, vize, yaş ve sağlık şartlarına ilişkin bilgi.

f) Paket turun düzenlenmesi için asgari bir katılımcı sayısı öngörülmüşse bu sayı ve bu sayıya ulaşılamadığı takdirde katılımcıya paket turun iptalinin bildirileceği son tarih.

g) 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununa göre düzenlenmesi zorunlu sigorta ile varsa diğer sigortalara ilişkin bilgi.

ğ) Turist rehberliği hizmetlerine ilişkin bilgi.

 

Söz konusu broşür içeriğinde taahhüt edilen hizmetler paket tur düzenleyici tarafından bağlayıcı olup, yerine getirilmesi gerekmektedir. Sözleşme kurulduktan sonra bu şartların değiştirilmesi için katılımcının açık muvafakatinin alınması gerekmektedir.

 

 

Paket tur sağlayıcı ile katılımcı arasında sözleşme düzenlenmesi gerekir. Bu sözleşme içeriğinde paket tur sağlayıcının bilgileri, tura ilişkin varış ve kalış süreleri, vergiler dahil toplam bedel, fiyat değişikliğine ilişkin şartlar, ödeme planı, sözleşmeden dönme ve fesih şartları, taraflarca belirlenen özel talepler açıkça belirtilmelidir. Yurt ışı turlarda sözleşme bedelinin döviz cinsinden belirlenmesi mümkün olup, ödemede hangi kurun esas alınacağı taraflarca belirlenecektir.

 

Sözleşmede katılımcıların yasa gereği sahip oldukları haklardan feragat ettiklerine ya da paket tur düzenleyicisinin yasa gereği var olan yükümlülüklerini ortadan kaldırdıklarına dair konulan kayıtlar geçersizdir. Bunlar tüketici açısından bağlayıcılık teşkil etmeyecektir.

 

Broşür ve sözleşmelerin saklanmasının önemi :

 

Yukarıda yer vermiş olduğumuz üzere, tur düzenleyicilerinin broşür vermesi ve sözleşme yapması zorunludur. Taraflar arasında herhangi bir ihtilaf halinde, broşür ve sözleşmede taahhüt edilen hizmetler baz alınacaktır.

 

Bu sebeple katılımcıların bu belgeleri saklaması önemlidir. Tüketici Hakem Heyetine başvuru sırasında bu belgelerin eklenmesi gerekecektir.

 

Ayrıca broşür ve sözleşme ile sınırlanmamalıdır. Tur düzenleyicisinin web sitesinde yer verdiği görseller, açıklamalar, mail ya da whatsapp gibi iletişim kanalları ile yapılan yazışmalar da delil olarak sunulabilir.

 

Sözleşme içeriğinde yer verilen taahhütlere uyulamaması, sözleşmenin gereği gibi ifa edilmemesi halinde katılımcının hakları nelerdir?

 

Paket turun taahhüt edilen hizmetin gereği gibi yerine getirilmemesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda eksikliklerin ve uygunsuzlukların ek kısa sürede tur sağlayıcısına bildirilmesi gerekir.

 

Eksikliklerin giderilmemesi halinde katılımcının sözleşme bedelinden indirim talep etme hakkı vardır.

 

Paket tur düzenleyicisi, paket tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği veya getiremeyeceği tespit edildiğinde, paket tur düzenleyicisi paket turun devam etmesi için katılımcıya ilave maliyet getirmeyen eşdeğerde alternatif düzenlemeler sunmalı ve katılımcıya teklif edilen hizmetlerle sunulan hizmetler arasındaki farkı tazmin etmelidir.

 

Katılımcının sunulan alternatif düzenlemeyi kabul etmeyerek sözleşmeden dönme hakkı mevcuttur. Sözleşmeden dönülmesi durumunda paket tur düzenleyicisi ücret talep etme hakkı sona erer ve yapılmış olan ödemeler sözleşmeden dönüldüğü tarihten itibaren katılımcıya en geç on dört gün içinde iade edilir. Ancak paket tur düzenleyicisi veya aracısı o ana kadar ifa etmiş olduğu edimler için katılımcıdan hizmetten faydalandığı oranda uygun bir karşılık talep edebilir.

 

Sözleşmeden dönülmesi durumunda, paket tur düzenleyicisi katılımcının paket tura başladığı yere veya üzerinde anlaşılan başka bir yere ücretsiz naklini sağlamak ve zorunlu konaklama olması halinde yapılan giderleri karşılamakla yükümlüdür.

 

Tüm bunların yanı sıra sözleşmenin gereği gibi ifa edilememesi halinde katılımcının durumun niteliğine göre manevi tazminat talep etme hakkının bulunmaktadır.

 

Yargıtay bir kararında “..Davalının ayıplı hizmet verdiği dosya içeriğinden anlaşıldığı gibi bu husus mahkemenin de kabulündedir. Davalının tatil için gerekli ortamı sağlamayarak davacının kişilik haklarından olan ruhsal bütünlüğünün saldırıya uğradığının kabulü gerekir. Hal böyle olunca davacı lehine uygun bir tazminata hükmedilmesi gerekir” şeklinde hüküm kurmuştur.

 

Belirtmekte yarar olacaktır. Katılımcının kusuru, mücbir sebeplerin varlığı, tur sağlayıcının gerekli önlemleri almasına karşılık engellenemez durumların ortaya çıkması halinde tur düzenleyicisinin sorumluluğuna gidilemeyecektir.

 

Fiyat Değişikliği Yapılabilir Mi?

 

Paket tur sağlayıcısı tarafından fiyat değişikliğinin gerçekleştirilmesi birtakım şartlara bağlanmıştır. Öncelikle fiyat değişikliğine gidilebileceği sözleşmede açıkça yazmalıdır. Fiyat değişikliğinin gerekçesini ve nasıl hesaplandığının hareket tarihinden en az 20 gün öncesinde katılımcıya yazılı veya kalıcı veri sağlayıcısı ile bildirmek zorundadır.

 

Sağlayıcı tarafından yapılabilecek fiyat değişikliği paket tur bedelinin %5’ini geçemeyecektir. Ayrıca bu değişikliğinin aşağıda yer verilen durumlardan birine dayandırılması da zorunludur.

 

a) Sözleşme bedelinin döviz cinsinden belirlendiği yurt dışına yönelik paket turlarda fiyat değişikliğinin döviz kurunda meydana gelen olağandışı değişikliklerden kaynaklanması.

b) Fiyat değişikliğinin yakıt giderlerindeki olağandışı değişikliklerden kaynaklanması.

c) Fiyat değişikliğinin liman, havaalanı gibi yerlerde tahsil edilen vergi, resim, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerde meydana gelen değişikliklerden kaynaklanması.

 

Yukarıda sayılan sebepler dışında paket tur sağlayıcısı tarafından fiyatta değişiklik yapılması mümkün değildir.

 

Sözleşme şartlarının değiştirilmesi ya da turun iptali halinde tüketici hakları nelerdir?

 

Fiyat değişikliklerinin hangi şart ve hallerde yapılabileceğine yer verilmiştir. Yukarıda belirtilen şartlara uygun fiyat değişiklikleri haricinde, katılımcıdan kaynaklanmayan sebeplerle sözleşme niteliğinde yapılan önemli değişiklikler esaslı değişiklik teşkil etmektedir. Esaslı değişiklik hallerinde veya turun düzenleyici tarafından iptal edilmesi halinde, katılımcı bu değişiklikleri kabul etmiyor ise yazılı ya da kalıcı veri saklayıcısı ile bildirerek aşağıdaki haklarını kullanabilir.

 

a) Paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından sunulan, eşit veya daha yüksek değerde başka bir paket tura ek bir bedel ödemeksizin katılma.

b) Fiyat farkının kendisine iade edilmesi şartıyla daha düşük değerde bir paket tura katılma.

c) Herhangi bir tazminat ödemeksizin sözleşmeden dönme.

 

Sözleşmede esaslı değişiklik ya da tur iptali hainde katılımcının sözleşmeden dönme hakkını kullanması halinde paket tur düzenleyicisi veya aracısının, sözleşmeden dönme bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren katılımcının ödemiş olduğu tüm bedeli herhangi bir kesinti yapmaksızın en geç on dört gün içerisinde iade etmesi gerekecektir.

 

Katılımcı sözleşmedeki haklarını devredebilir mi ?

 

Katılımcının paket tura devam etmesinin mümkün olmaması durumunda, turun başlamasından en az yedi gün önce paket tur düzenleyicisine yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirimde bulunarak sözleşmeyi, paket tur açısından geçerli tüm koşulları yerine getiren üçüncü bir kişiye devredebilir.

 

Bu durumda haklarını devren ve hakları devir alan katılımcı sözleşme gereği bedelin ödenmesinden müteselsilen sorumludur.

 

 

Katılımcı sözleşmeyi feshedebilir mi ?

 

Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.

 

Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.

 

Mücbir sebep ya da engellenemez durumlarda katılımcının 30 günden az bir süre kalan bildirimde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilmesi gerekir. Bedelin iade süresi bu durumlarda da 14 gündür.

 

Fesih açısından dikkat edilmesi gereken husus tüm bildirimlerin yazılı şekilde yapılmasına özen gösterilmesidir. Mail, iadeli taahhütlü posta, noter kanalı ile ihtarname gönderilmesi ispat açısından önemli olduğu unutulmamalıdır.

 

Cayma hakkı var mıdır ?

 

Erken rezervasyon ile alınan turlarda, sözleşmenin taksitli satış şekilde yapılması halinde, katılımcı sözleşmenin yapılmasından itibaren 7 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve herhangi bir cezai şart ödemeksizin cayma hakkı mevcuttur.

 

Yurt dışı seyahatlerinde yaşanan vize mağduriyetleri:

 

Son zamanlarda katılımcıların katılmak istedikleri turlara ilişkin vize alamaması sıkça karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Vize alınamaması halinde tur düzenleyicileri tarafından katılımcılara, tur düzenleyicinin ödemek zorunda kaldığı harç, bilet ve sair masraflar çıktıktan sonra kalan bedel iade edilmektedir.

 

Bu olumsuzluğun önlenmesi adına katılımcıların seyahat sigortası yaptırmaları yerinde olacaktır. Seyahat sigortasına vize reddi durumlarının dahil olması halinde katılımcı ödediği tüm bedeli iade alma hakkına sahip olacaktır.

 

Katılımcı açısından bir diğer seçenek ise farklı tura katılma hakkıdır. Özellikle yurt dışı turlarda bedelin iadesi, seyahatin satın alındığı döneme göre kur farkı oluşması ve sair sebeplerle katılımcı açısından dezavantaj teşkil edebilecektir. Bu durumda katılımcılar muadil başka bir tura katılmayı talep edebilirler.

 

Tüketici Hakem Heyetine başvuru

2024 yılı itibari ile 104.000,00 TL altındaki başvurular için öncelikle Tüketici Hakem Heyetine başvuru zorunluluğu mevcuttur. Bu doğrultuda paket tur sözleşmelerinde karşılaşılan ihtilaflarda da bu bedel altında kalması halinde Tüketici Hakem Heyetine başvurulması gerekecektir. Başvuru sırasında uzman bir hukukçudan yardım alınması ve başvuruya var olan tüm bilgi ve belgelerin eklenmesi önem arz edecektir. 


ÖNCEKİ BLOG